Wat is traditioneel stucwerk

Traditioneel stucwerk is een ambachtelijk vak wat al vele jaren gebruikt wordt voor het glad maken van wanden of plafonds. Er wordt gips of cementgebonden materiaal aangebracht, hiermee kunnen oppervlakten niet alleen glad gemaakt worden maar ook decoratie bewerkt worden. 
Het is een belangrijk onderdeel van binnenhuisarchitectuur waarbij verschillende soorten stucwerk, zoals glad, structuurstucwerk of sierstucwerk kunnen worden toegepast voor verschillende soorten uitstralingen. 


Tegenwoordig wordt er voor de meeste nieuwbouwwoningen of renovaties gekozen voor glad pleisterwerk, maar de mogelijkheden van stucwerk zijn eindeloos. Hierdoor is elk project anders en wordt dit altijd volledig op maat voor u gemaakt!kan handmatig worden aangebracht, maar tegenwoordig is de techniek zo ontwikkeld dat dit vrijwel uitsluitend machinaal wordt gedaan.

Mooie en strakke wanden met traditioneel stucwerk

Als professioneel stukadoorsbedrijf staan wij garant voor een kwalitatieve en vakkundige oplevering van traditioneel stucwerk voor de wanden en muren van uw woning.

Gratis offerte aanvragen

Voordelen van stucwerk door Afbouw Slegers

  • Snel starten na de oplevering
  • Een naadloze planning met schilderwerk
  • Meerdere teams, meer flexibiliteit
  • Een eindverantwoordelijke voor de wanden en plafonds
  • Hoge kortingen bij collectief stucwerk

Waarom traditioneel stucen?

Traditioneel stucwerk kan erg veelzijdig worden ingezet. Of het nou klein of groot maatwerk, in een nieuwbouwwoning of in een bestaande woning is, traditioneel stucwerk is vaak een goede afwerkmethode. Gladde wanden en plafonds geven uw nieuwbouwwoning of bestaande woning direct een compleet andere uitstraling, en het verhoogt ook nog de waarde van de woning. Een woning met mooi, strak stucwerk zal een hogere verkoopwaarde hebben dan een woning met een andere afwerking zoals behang of spackspuitwerk.

Stucwerk kan een mooie afwerking geven aan een ruimte, en het kan worden gebruikt om een bepaald decoratief effect te gebruiken, bijvoorbeeld met sierpleister.

Bij bestaande woningen wordt traditioneel stucwerk veelal gebruikt om een oneffen wand of plafond glad te maken en hierdoor een geheel nieuwe, moderne uitstraling te geven. Een bijkomend voordeel hiervan is dat stucwerk ook een isolerend effect heeft, waardoor de woning ook nog energie-efficiënter wordt.

Wanneer traditioneel stucen?

Door de opkomst van moderne technieken zijn er een aantal mogelijkheden ontstaan die het traditioneel stukadoren overbodig hebben gemaakt. Een goed voorbeeld hiervan is het dunpleisteren van behangklare wanden, of het aanbrengen van sierpleister met Brander Diamant spuitwerk. 
Toch is traditioneel stukadoren nog steeds een belangrijke techniek in de afbouw, omdat niet alles gemoderniseerd kan worden.

Bij bestaande woningen waar renovaties plaats vinden worden de wanden meestal niet behangklaar opgeleverd zoals in de nieuwbouw, hier is dan traditioneel stucwerk voor nodig om de nieuwe wanden glad te maken. Heb je een bestaande woning met metselwerk, spachtelputz of een andere grove ondergrond? Ook dat kan alleen glad gemaakt worden met traditioneel stucwerk. 

Verder zijn er verschillende soorten maatwerk waarbij een fantastische en naadloze afwerking door traditioneel stucwerk gerealiseerd kan worden. Denk daarbij aan keukenkoven, dakkapellen, cinewalls, ingebouwde haarden of luxe plafondlijsten. Ook in badkamers of toiletten is traditioneel stucwerk mogelijk, dit wordt raapwerk genoemd waarbij het stucwerk naadloos kan aansluiten op de dikte van de eventueel aanwezige tegels.  
De mogelijkheden zijn eindeloos en we denken graag met u mee om het beste uit het stucwerk te halen!

Hoe gaat traditioneel stucwerk in zijn werk

Er zijn verschillende soorten traditioneel stucwerk, allemaal met een andere werkwijze. Traditioneel stucwerk is een verzamelnaam voor onder andere pleisterwerk, raapwerk, schuurwerk en sierpleisters.

Alle werkzaamheden en woningen die met traditioneel stucwerk worden afgewerkt zijn anders en op maat. De algemene werkwijze zal zijn dat we er eerst voor zorgen dat de ondergrond in de juiste staat is om voorstrijk op aan te brengen. Het stucmengsel wordt gemaakt, dit is een gips of cement gebonden materiaal wat wordt aangemaakt met water.

Wanneer er voorstrijk is aangebracht en dit gedroogd is, kan er gips of cement gebonden materiaal aangebracht worden, dit gebeurt in de meeste gevallen met een spaan.

We werken het stucwerk glad en geven het de gewenste vorm. Daarna wordt het stucwerk afgewerkt met een gladde spaan of een structuurroller om een mooie afwerking te krijgen. Afhankelijk van het soort stucwerk kan of moet er nog een laagje afwerking, zoals latexspuitwerk, worden toegevoegd.

Uw woning laten stucen? Ontdek hoe Afbouw Slegers kan helpen! Vraag vrijblijvend uw offerte aan.

Wij zijn een team van gepassioneerde stukadoors die uw woning mooi afwerken. U kunt in één minuut een offerte aanvragen zonder verplichtingen.

Gratis offerte aanvragen

Wat zijn hoekprofielen?

Hoekprofielen zijn metalen profielen die worden gebruikt bij stucwerk om afwerkingen af te ronden en een strakke afwerking te creëren tussen twee muren of plafonds. Hoekprofielen worden vaak gebruikt bij de afwerking van de hoeken van een kamer, zoals de dagkanten bij de raamkozijnen.

Wanneer hoekprofielen plaatsen

Bij nieuwbouwwoningen die traditioneel gebouwd zijn met bijvoorbeeld kalkzandsteen plaatst de aannemer de hoekprofielen al. Bij nieuwbouwwoningen van prefab-beton plaatsen wij de hoekprofielen voor het stukadoren of dunpleisteren.
Bij bestaande woningen worden er altijd nieuwe hoekprofielen geplaatst wanneer de wanden gestukadoord worden.

Werkwijze

Er zijn verschillende soorten hoekprofielen beschikbaar, zoals aluminium profielen, staalprofielen, PVC profielen. Elk type hoekprofiel heeft zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden.

Hoekprofielen worden geïnstalleerd voordat het stucwerk wordt aangebracht, zodat het stucwerk er over en omheen kan worden aangebracht en een strakke afwerking kan worden gecreëerd.

Wat is sierpleister?

Sierpleister is een soort stucwerk dat specifiek wordt gebruikt voor decoratieve doeleinden. Het wordt vaak gebruikt om een specifieke sfeer of stijl in een ruimte te creëren. Sierpleister kan in verschillende texturen, kleuren en patronen worden aangebracht en kan worden gebruikt om een uniek en decoratief effect te creëren op muren en plafonds.

Het aanbrengen van sierpleisters vereist meer vaardigheid en tijd dan regulier stucwerk, en is daarom minder voordelig dan standaard glad stucwerk. Het is een goede optie wanneer u op zoek bent naar een unieke afwerking om bijvoorbeeld een accentmuur te creëren met een opvallende uitstraling.

Welke soorten sierpleister zijn er?

Spuitwerk met Diamant

Een chiquere uitstraling met spuitwerk Diamant. Diamant is een uitstekende verspuitbare sierpleister met een bijzonder mooie, fijne tot zeer fijne structuur. Het heeft een grote inwendige hardheid en is slijt- en stootvast.

Het verschil tussen standaard spackspuitwerk en spuitwerk met Diamant is dat Diamant licht afneembaar is, en hierdoor slijtvaster is. Ook is het harder, dus stootvaster. Diamant spuitwerk past u vooral toe op plaatsen waar u hoge eisen stelt aan onder andere duurzaamheid, hardheid en afneembaarheid. Diamant kan je vergelijken met spachtelputz maar geeft een modernere uitstraling en heeft een zeer fijne microstructuur. In tegenstelling tot standaard wit spackspuitwerk is Diamant is vrijwel alle kleuren beschikbaar. Deze optie is iets minder voordelig dan bijvoorbeeld standaard spackspuitwerk, maar dit is ook terug te zien in de uitstraling, duurzaamheid en de mogelijkheden.

Betoncire

Betoncire is een soort stucwerk dat wordt gebruikt voor een decoratieve afwerking van wanden. Het is een mengsel van polymeer, cement en kleurpigmenten, dat wordt aangebracht met een spatel. Het resultaat is een glad oppervlak met een uitstraling en textuur van beton.

Betoncire wordt vaak gebruikt voor een industriële of moderne look, en kan in verschillende kleuren worden gemaakt om te passen bij de stijl van de ruimte. Het is bestand tegen slijtage en vocht, en kan worden gebruikt in binnen- en buitenruimten.

Het aanbrengen van betoncire vereist meer vaardigheid en tijd dan regulier stucwerk, en is daarom minder voordelig dan standaard glad stucwerk. Het is een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een unieke afwerking met de uitstraling van beton en die willen afwijken van een gladde afwerking.

Metallic stuc

Metallic stuc wordt vaak gebruikt voor een luxe of moderne uitstraling en kan in verschillende kleuren worden gemaakt om te passen bij de stijl van de ruimte. Het kan worden gebruikt in combinatie met andere afwerkingsmaterialen zoals hout, stenen of glas.

Het is een mengsel van kalk, cement, zand en metallische pigmenten, dat wordt aangebracht met een spatel of een stuclespot. Het resultaat is een glimmend oppervlak met een metallic uitstraling.

Spachtelputz

Een vaak toegepaste techniek is spachtelputz, een decoratieve, pastavormige sierpleister met een regelmatige korrelstructuur die varieert van fijn tot grof.

Spachtelputz wordt vaak gebruikt voor een rustieke of industriële look, maar kan ook worden gebruikt voor een moderne uitstraling. De spachtelputz is in een grote verscheidenheid aan kleuren beschikbaar.

Hoe lang moet ik wachten voordat traditioneel stucwerk droog is en geschilderd kan worden?

Dit hangt af van de warmte en ventilatie van de betreffende ruimte. Als u uitgaat van 1 millimeter per dag, dan zit u altijd goed. Vraag dit na bij ons tijdens de oplevering.

Binnen welke termijn is traditioneel stucwerk klaar in mijn woning?

Wij streven ernaar om traditioneel stucwerk in een nieuwbouwwoning binnen één week op te leveren. Bent u benieuwd geworden naar hoe lang het duurt bij uw woning? U kunt dan altijd contact met ons opnemen en dan komen wij langs voor een inschatting.

Veelgestelde vragen

Vind het antwoord op uw vraag met betrekking tot stuc -en spuitwerk of onze diensten en services.

Bekijk alle vragen en antwoorden
100% klanttevredenheid

Bekijk wat onze klanten zeggen over  Afbouw Slegers

Henry Van Den Dungen

via Google

via Feedback Company

zeer goed en vriendelijk bedrijf leveren top werk 👍👍👍👍👍

Google reviews Slegers Spuitwerken
Richard Smeets

via Google

via Feedback Company

Heel goed werk, en fijne communicatie.

Google reviews Slegers Spuitwerken
Anne

via Google

via Feedback Company

Goed advies, professioneel werk, prettige communicatie en een schappelijke prijs

Google reviews Slegers Spuitwerken
Tim scheepers

via Google

via Feedback Company

Ik kreeg uitstekend en duidelijk en vakkundige advies met daardoor een super mooi resultaat

Google reviews Slegers Spuitwerken
Daphne staat u graag te woord
Liever teruggebeld worden?

Vul het onderstaand formulier in zodat een van onze Afbouw Specialisten contact met u kan opnemen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.