Feiten en fabels dunpleister

Feiten en fabels als rubriek, wil ik steeds vaker gaan toepassen. Regelmatig krijg ik bijzondere vragen van klanten, waaruit blijkt dat er veel broodje aap verhalen rondgaan in de (stukadoors)wereld. Vragen stellen mag natuurlijk altijd en domme vragen bestaan niet. Door een aantal feiten en fabels te ontkrachten is iedereen geholpen. Bijvoorbeeld bij het uitkiezen van een nieuwe stukadoor of bij het bedenken van uw nieuwe wanden. Dunpleister is, naar mijn mening, nog steeds zo onderbelicht, door deze fabels, dus daarom trappen we daarmee af.

Dunpleister is kwetsbaarder dan stucwerk

Mogelijk geboren uit de gedachte van een ouderwetse stukadoor, maar van deze fabel is niks waar. Dunpleister is net zo kwetsbaar als andere gips die men traditioneel stukt. Hierbij geldt bij beide producten dat de ondergrond bepalend is voor de kwetsbaarheid van het stucwerk. Andere soorten stucwerk, zoals spachtelputz of spackwerk zijn vaak steviger, maar vaak ook geschikt voor een andere omgeving, zoals een bedrijfspand. 

Plafonds stucen met dunpleister

Helaas niet waar. Dat zou ons leven een stuk makkelijker maken! Grapje natuurlijk. Plafonds stucen kan helaas niet met een gipsspuit en moet dus altijd op de traditionele manier gebeuren. Waarom? Het is moeilijk om het verschil tussen betonplaten, op te heffen met dunpleisterwerk, wat eigenlijk dun aangebracht moet worden. Opvullen van de V-naden tussen de betonplaten van het plafond is een stuk makkelijker met traditioneel stucen.

Traditioneel stucen is beter dan dunpleister

Niet waar. Traditioneel stucen is met een raapbord en handmatig aanbrengen van gips op een wand. Een proces dat een stuk langer duurt dan met een gipsspuitmachine. Dunpleister is zeker niet kwalitatief slechter, dan traditioneel stucen. Er heerst nog steeds een stigma rond deze ‘makkelijke’ vorm van stucen, waardoor dit fabeltje in de lucht wordt gehouden. Veel mensen zijn nog niet op de hoogte van deze manier van stucen en kleinere bedrijven zijn mogelijk pas net of nóg niet overgeschakeld naar een gipsspuit. 

Waarom dunpleister nu zo voordelig en efficiënt is, is dat de gipsspuit de gips mengt en transporteert naar de wand. Dat alles in een hoge verwerkingssnelheid, waardoor de wanden alleen vlak hoeven getrokken te worden en men daarmee kostbare tijd uitspaart. Daarnaast brengt men een dunne laag aan (2-3 mm) met de gipsspuit, waardoor er veel minder gips wordt gebruikt dan bij traditioneel stucen. Ook is het percentage gips dat op de grond valt en niet verwerkbaar meer is veel groter bij traditioneel stucen.

Uw woning laten stucen? Ontdek hoe Afbouw Slegers kan helpen! Vraag vrijblijvend uw offerte aan.

Wij zijn een team van gepassioneerde stukadoors die uw woning mooi afwerken. U kunt in één minuut een offerte aanvragen zonder verplichtingen.

Gratis offerte aanvragen
Daphne staat u graag te woord
Liever teruggebeld worden?

Vul het onderstaand formulier in zodat een van onze Afbouw Specialisten contact met u kan opnemen.